Traumatherapie

Onder traumatherapie vallen EMDR en Schrijftherapie.
Een schokkende gebeurtenis, of een periode van nare gebeurtenissen, kan maken dat kinderen en jongeren psychisch in de knel komen. Voorbeelden van gebeurtenissen die trauma kunnen veroorzaken zijn: een verkeersongeval, pesten, een geweldsincident, (seksueel) misbruik, een (natuur-)ramp, maar ook een verliessituatie of ernstige ziekte. Vaak voorkomende klachten zijn herbeleving (dromen, beelden zien), vermijding van situaties of plaatsen die aan de gebeurtenis doen herinneren en een verhoogde prikkelbaarheid of waakzaamheid. Wanneer deze klachten aanwezig zijn, kan therapie ingezet worden die gericht is op het verwerken van de nare gebeurtenis(sen). Het is van groot belang dit te behandelen, omdat posttraumatische stress tot langdurige verstoring van de ontwikkeling kan leiden.

EMDR Therapie

Dit is een vrij nieuwe therapie, waarbij door middel van oogbewegingen het werkgeheugen wordt ingezet om de spanning van een nare herinnering af te halen.

Schrijftherapie

Schrijftherapie (WRITEjunior) is een behandelmethode waarbij het kind samen met de therapeut zijn verhaal opschrijft, samen met de context. In een aantal sessies wordt gewerkt aan nieuwe manieren om er mee om te gaan. Het ‘boek’ wordt aan het eind van de behandeling mee gegeven. Het kan door het kind of de jongere gelezen laten worden door mensen die voor hen belangrijk zijn. Zo kunnen ze steun geven, wat een belangrijk element is in de behandeling.

WRITEjunior schrijftherapie is kortdurend en geschikt voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar met posttraumatische stresskenmerken. De effectiviteit van WRITEjunior is wetenschappelijk onderzocht.